U6. Informació alimentària facilitada al consumidor
UNITAT 6: INFORMACIÓ ALIMENTÀRIA FACILITADA AL CONSUMIDOR
OBJECTIUS
- Establir les normes d’etiquetatge dels aliments.
- Donar a conèixer els aliments considerats al·lèrgens.
6.1. OBJECTIUS DEL NOU REGLAMENT
- Assolir un alt nivell de protecció dels consumidors i contribuir a augmentar i millorar el nivell de protecció de la salut.
- Garantir el dret a la informació i per consegüent el dret a fer un consum amb suficient coneixement de causa.
- Harmonitzar el funcionament i la competència del mercat.
6.2. L’ETIQUETATGE
Es considera etiquetatge totes les mencions, indicacions, marques de fàbrica o comercials, dibuixos o signes relacionats amb un producte alimentari que figurin en qualsevol envàs, document, rètol, etiqueta, faixa o collaret que acompanyin un producte alimentari o s’hi refereixin.
Les normes sobre informació obligatòria poden variar en funció del producte, la manera de venda o la forma de presentació; per això és important conèixer-ne les diferències. Podem classificar els aliments en:
- Aliments envasats: són els aliments que s’envasen abans de la venda, de manera que no se’n pugui modificar el contingut sense obrir l’envàs; per exemple, iogurts, caixes de cereals, ampolles o cartons de llet.
- Aliments no envasats: són els aliments que es presenten sense envasar o que són subministrats per establiments que serveixen menjars (bars, restaurants, menjadors…), els que se subministren a altres establiments (residències, hospitals, col·legis…), els que es venen a pes o a granel (llegums, hortalisses…), els productes que s’envasen a petició del consumidor (embotits, peixos…) o que són envasats pels titulars del comerç al detall per a la venda immediata en l’establiment o establiments de què són propietaris.
Com ha de ser l’etiquetatge?
L’etiquetatge ha de ser clar i llegible. Per això s’estableix una mida mínima de lletra per a la informació obligatòria d’1,2 mm. No obstant això, si la superfície màxima d’un envàs és inferior a 80 cm², la mida mínima es redueix a 0,9 mm.
En el cas que sigui de menys de 25 cm², la informació nutricional no serà obligatòria. En els envasos en els quals la superfície més gran sigui inferior a 10 cm², no cal incorporar ni la informació nutricional ni la llista d’ingredients.
6.2.1 Aliments envasats
- Denominació
Indica què és exactament el que s’ofereix.
Ha d’incloure la denominació legal de l’aliment o, si no n’hi ha, la denominació habitual o descriptiva, de manera que puguem saber en tot moment de què es tracta.
- Ingredients
La llista d’ingredients (de més a menys pes) inclou les substàncies o productes que s’utilitzen en la fabricació de l’aliment i que romanen en el producte final. Estarà encapçalada o precedida per un títol adequat on consti la paraula «ingredients» o s’inclogui aquesta paraula.
La llista és obligatòria excepte en alguns productes, com ara els productes que procedeixen d’un sol ingredient; fruites, hortalisses i patates sense manipular; vinagres de fermentació sense altres ingredients afegits; formatge, mantega, llet i nata fermentada sense ingredients afegits en el procés; begudes que tinguin més d’1,2% en volum d’alcohol.
- Al·lèrgens
A l’etiquetatge dels aliments envasats, hi ha de figurar la presència d’ingredients establerts a la llista de substàncies que causen al·lèrgies i intoleràncies.
La informació sobre aquestes substàncies ha d’aparèixer a la llista d’ingredients destacada mitjançant una composició tipogràfica que la diferenciï (tipus de lletra, estil o color de fons) clarament de la resta de la llista d’ingredients i amb una mida mínima de lletra. En absència d’una llista d’ingredients ha d’incloure la menció “conté” seguida de la substància o producte que causa l’al·lèrgia o la intolerància.
- Quantitat neta
La quantitat de producte s’expressa en litres, centilitres, mil·lilitres, quilograms o grams, segons el tipus de producte.
- Dates de durada i de caducitat
La data de durada és la data fins a la qual l’aliment conserva les seves propietats: “consumir preferentment abans del […]” seguit del dia, el mes i l’any, o bé “consumir preferentment abans de la fi de […]” seguit del mes i l’any o només l’any.
La data de caducitat apareix en productes molt peribles, com ara el peix fresc o la carn picada: “data de caducitat […]” seguida del dia i el mes i, eventualment, l’any.
- Conservació i utilització
S’indiquen pautes quan l’aliment tingui unes condicions especials de conservació i/o d’utilització.
- Empresa
S’indica el nom o la raó social i l’adreça de l’empresa alimentària.
- País d’origen o lloc de procedència
És obligatori indicar el país d’origen en l’etiquetatge de carn fresca de boví, de porcí, d’oví, de caprí i d’aviram, en les fruites i les verdures, la mel, l’oli d’oliva i en els casos en què no fer-ho pugui comportar un engany al consumidor.
- Forma de consum
Cal indicar-la de manera que permeti un consum apropiat de l’aliment, en cas que fos difícil sense aquesta informació.
- Alcohol
S’hi indica el volum d’alcohol (“% vol”) en les begudes que en tinguin més d’un 1,2%.
- Informació nutricional
La informació nutricional ha d’incloure el valor energètic i les quantitats de greixos, greixos saturats, hidrats de carboni, sucres, proteïnes i sal.
Tot i això, el nom de l’aliment, la presència de possibles al·lèrgens, la quantitat neta i la data de durada mínima s’han d’indicar sempre, independentment de la mida del paquet.
6.2.2. Aliments no envasats
La informació obligatòria per a cada tipus de producte es pot presentar mitjançant etiquetes, rètols, cartells o qualsevol altre mitjà, incloses les eines tecnològiques modernes o la comunicació verbal (és a dir, informació oral verificable).
Hi ha diferents modalitats de venda d’aliments no envasats i en cadascuna hi ha uns requisits d’informació mínima obligatòria:
És obligatori que tots els productes informin clarament de la presència de les substàncies que causen al·lèrgies o intoleràncies.
- Sense envasar subministrats per col·lectivitats
En restaurants, menjadors, hospitals, etc., la informació obligatòria és la relativa als ingredients susceptibles de causar al·lèrgies o intoleràncies alimentàries.
- Sense envasar o envasats en punt de venda a petició del comprador
Els productes sense envasar o envasats a petició del consumidor han d’informar obligatòriament de la denominació de l’aliment, de la quantitat d’ingredients i del grau alcohòlic en begudes amb graduació superior a l’1,2%. En alguns casos, pot ser obligatori facilitar altres dades.
- Envasats pels titulars del comerç al detall per a la venda immediata
Els productes envasats a l’establiment per a la venda immediata han de portar la mateixa informació que els productes envasats, excepte la informació nutricional: denominació de l’aliment, ingredients, substàncies que causen al·lèrgies i intoleràncies, quantitat neta, país d’origen en algunes circumstàncies, data de consum preferent o data de caducitat, condicions especials de conservació, dades de l’operador, etc.
- Envasats en bosses
En el cas de fruites, hortalisses, tubercles o fruita seca envasats en bosses o envasos que permetin apreciar clarament l’aliment a simple vista, s’ha d’informar únicament de la denominació de l’aliment, la quantitat neta i l’empresa alimentària.
6.3. Llistat d’al·lèrgens
Substàncies o productes que causen al·lèrgies o intoleràncies
- Cereals que continguin gluten, a saber: blat (com espelta i blat kamut), sègol, ordi, civada o les seves varietats híbrides i productes derivats, llevat de:
Xarops de glucosa a base de blat, inclosa la dextrosa (1);
Maltodextrines a base de blat (1);Xarops de glucosa a base d’ordi;
Cereals utilitzats per fer destil·lats alcohòlics, inclòs l’alcohol etílic d’origen agrícola.
- Crustacis i productes a base de crustacis. Inclou totes les espècies de crustacis (les gambes, els escamarlans, els llagostins, els crancs, la llagosta, el llamàntol, etc.). Es poden trobar a les sopes, a les salses, a les cremes…
- Ous i productes a base d’ou. Inclou els ous de qualsevol espècie (gallina, guatlla, ànec…) i els productes derivats com l’albúmina, la clara d’ou i la lecitina d’ou. Es pot trobar als productes de pastisseria, pasta, plats preparats, productes carnis, salses, condiments, caramels, flams, gelats, alguns formatges, sopes…
- Peix i productes a base de peix. Es pot trobar a les salses de peix, condiments preparats, brous, pastilles per al brou, pizzes, croquetes, surimi, etc.; llevat de:
Gelatina de peix utilitzada com a suport de vitamines o preparats de carotenoides;
Gelatina de peix o ictiocol·la, utilitzada com a aclaridor en la cervesa i el vi.
- Cacauets i productes a base de cacauets. Són productes derivats del cacauet, la mantega, la farina i l’oli de cacauet. Es poden trobar a les salses i els condiments preparats, a les galetes, a les xocolates…
- Soja i productes a base de soja. A més de la salsa de soja, podem trobar-ne en alguns productes, com ara a altres tipus de salses, condiments, a les postres, als gelats i als productes carnis; productes derivats de la soja com els aïllats de proteïna de soja, els concentrats de proteïna de soja i la lecitina de soja que es fan servir com a ingredients en nombrosos plats i també a la xocolata. Són derivats de la soja el tofu, el miso i el tempeh; llevat de:
Oli i greix de llavor de soja totalment refinats (1);
Tocoferols naturals barrejats (E306), d-alfa tocoferol natural, acetat de d-alfa tocoferol natural i succinat de d-alfa tocoferol natural derivats de la soja;
Fitosterols i èsters de fitosterol derivats d’olis vegetals de soja;
Èsters de fitostanol derivats de fitosterols d’oli de llavor de soja.
- Llet i derivats (inclosa la lactosa). Inclou, entre d’altres, la llet de vaca, de cabra, d’ovella i de búfala. A més, també s’hi inclouen els productes làctics, com ara la mantega, el formatge, els iogurts, la crema de llet, els flams, les natilles, els gelats… Es pot trobar en una àmplia varietat d’aliments: postres, embotits, salses, pans, xocolates, croquetes, sopes…
- Fruits de clofolla. Inclou les ametlles, avellanes, nous, anacards, pacanes, nous del Brasil, festucs, macadàmies. Es troben als massapans, als pralinés, a les xocolates, als torrons, a les salses preparades o als condiments.
- Api i productes derivats. Inclou tota la planta, les llavors i les arrels.
- Mostassa i productes derivats. Inclou tota la planta i les llavors. Es pot trobar als pans, als condiments preparats, a les salses, a les sopes, als productes carnis, als productes marinats…
- Grans de sèsam i productes a base de grans de sèsam. Inclou, a més dels grans, els brots de sèsam, les pastes de sèsam i l’oli de sèsam. Es pot trobar als pans, a les amanides, a les salses, a l’humus, als falàfels, al tahini…
- Diòxid de sofre i sulfits en concentracions superiors a 10 mg/kg o 10 mg/litre en termes de SO2 total, per als productes llestos per al consum o reconstituïts de conformitat amb les instruccions del fabricant. Es fan servir com a conservants als crustacis, a les fruites dessecades, als productes carnis, als refrescos, als sucs i conserves vegetals, al vi, a la cervesa, al vinagre, a la sidra, a les salses de mostassa…
- Tramussos i productes a base de tramussos. Inclou les llavors i la farina de tramussos. Es pot trobar en alguns pans, pastissos, pastes, farines…
- Mol·luscos i productes a base de mol·luscos. Inclou, entre d’altres, musclos, cloïsses, ostres, escopinyes, sípies, calamars, pops, cargols de mar… Es poden trobar en cremes, salses, plats preparats, etc.
(1) S’aplica també als productes derivats, en la mesura que sigui improbable que els processos a què s’hagin sotmès augmentin el nivell d’al·lergenicitat determinat per al producte de què deriven.
6.4. CASOS PARTICULARS – EXEMPLES PRÀCTICS
6.4.1. ALIMENTS NO ENVASATS

En aliments no envasats cal informar sobre la presència d’al·lèrgens (article 44)
- Com es facilita aquesta informació?
Per escrit. En aquest cas ha de ser clara, llegible i disponible en suports com:
- carta o menú
- cartell, plafó o rètol informatiu pròxim a l’aliment
De forma oral. En aquest cas caldrà informar el consumidor que es disposa de la informació sobre al·lèrgens.
Aquesta informació ha d’estar recollida a l’establiment de forma escrita en un suport físic o en format electrònic i ha de ser fàcilment accessible per al personal de l’establiment, per a les autoritats de control i per als consumidors que la sol·licitin.
6.4.2. Carn i peix
Carn de boví i derivats | Carn de porcí, oví, caprí i aus de corral | Productes de la pesca |
Nascut a: (país de naixement) | País de cria: (país/països de cria) | Denominació comercial de l’espècie i el seu nom científic |
Engreixat a: (país d’engreix) | País de sacrifici: (país de sacrifici)[W1] | Mètode de producció (capturat, capturat en aigua dolça, de cria) |
Sacrificat a: (país de sacrifici) | Origen: (només en el cas que l’animal hagi nascut, s’hagi criat i sacrificat en el mateix país) | Zona de captura o de cria |
Especejat a: (país d’especejament) | Categoria de pesca emprada | |
Origen: (només en el cas que l’animal hagi nascut, s’hagi criat i sacrificat en el mateix país) | En cas de producte congelat: data de duració mínima. En cas de producte descongelat: cal indicar-ho. |
*En el cas de les carns que es serveixen a les col·lectivitats, només és obligatori subministrar informació respecte al seu origen, prèvia demanda per part del consumidor final.
6.4.3. Fruites i hortalisses
- ORIGEN: Cal indicar el país d’origen.
- CATEGORIA: L’especificada a la seva norma de qualitat.
- VARIETAT: Si existeix.

6.4.4. Pastisseries, fleques, gelateries…
És obligatori indicar si contenen productes o substàncies al·lèrgens. A més, en els productes de pastisseria que es venen com a frescos i que prèviament estaven congelats, s’ha d’indicar la menció “descongelat” o “prèviament congelat”.
6.4.5. Sector restauració
És obligatori indicar si contenen productes o substàncies al·lèrgens i la informació sobre l’origen de les carns prèvia demanda per part del consumidor.
Alguns exemples:
La informació sobre al·lèrgens la poden subministrar els treballadors de l’establiment de forma oral, però en aquest cas serà necessari disposar de cartells, plafons o rètols informatius en zones ben visibles o a la mateixa carta de l’establiment on s’adverteixi els consumidors que es disposa d’informació relativa a substàncies o productes que causen al·lèrgies o intoleràncies. Caldrà assegurar-se que tot el personal tingui accés a la informació escrita sobre al·lèrgens i que aquesta informació estigui actualitzada.


6.4.5.1. Exemple de fitxa tècnica amb al·lèrgens

Atenció: Hom no pot al·legar el desconeixement de la norma!
Els establiments de restauració i el seu personal no poden al·legar que desconeixen els productes que provoquen al·lèrgies o intoleràncies dels plats que ofereixen, és a dir, han de conèixer els ingredients dels seus plats i els han d’identificar.
Les persones consumidores han de ser conscients que tenen la responsabilitat de sol·licitar la informació al personal de l’establiment i que aquesta informació ha d’existir sempre per escrit o en suport electrònic.
