U2. Els Al·lèrgens i l’etiquetatge

UNITAT 2: ELS AL·LÈRGENS I L’ETIQUETATGE

2.1. LECTURA I INTERPRETACIÓ DE L’ETIQUETATGE

La informació, la lectura i la interpretació correcta de l’etiquetatge dels aliments envasats són essencials en la gestió del risc associat a les al·lèrgies alimentàries, ja que moltes vegades l’exposició accidental és deguda a l’etiquetatge inapropiat i a la lectura incorrecta de les etiquetes. A més, la informació que es transmet, sovint no és clara, la qual cosa dificulta el procés d’interpretació.

En l’etiqueta d’un aliment han de constar tots els ingredients que formen part del producte alimentari, en lletra llegible, inclosos els auxiliars tecnològics, com ara els conservadors i els colorants. Els ingredients han d’estar per ordre decreixent de quantitat present en l’aliment. En aquest sentit, és important recordar que tots els ingredients, fins i tot els presents en petites quantitats i els auxiliars tecnològics, són extremadament importants quan tractem una al·lèrgia alimentària.

Cal destacar l’obligatorietat de realçar els al·lèrgens en l’etiquetatge, inclosos els additius que deriven d’un al·lergen.

Els ingredients que provoquen al·lèrgies i/o intoleràncies alimentàries són 14:

Al·lèrgia a l’OU
Aliments que cal excloureOus (rovell i clara d’ou)
Ingredients en l’etiquetatgeOu en pols deshidratat, albúmina, lisozim, lecitina d’ou (E-322), vitelina o E-161b (luteïna), livetina, flavoproteïna, globulina, ovoalbúmina, ovoglobulina, ovomucines, ovomucoide, ovovitelina, ovotransferrina, conalbúmina.
Aliments processats que poden contenir l’al·lergenProductes de pastisseria (pastissos, empanades), pa amb ou (panets de llet), gelats, pasta amb ou, pasta fresca, pasta de full, salses (maionesa, salsa holandesa, etc.), preparats carnis, plats preparats i galetes.
Al·lèrgia al PEIX
Aliments que cal exclourePeix
Ingredients en l’etiquetatgeFarina de peix, parvalbúmina, aliments enriquits amb Omega3, potenciador del gust E-626 (àcid guanílic) i E-629 (guanilat càlcic), oli de peix.
Aliments processats que poden contenir l’al·lergenEnllaunats de peix, salses de peix, sopes deshidratades, patés, pizzes, brous, pastilles per al brou.
Intolerància al GLUTEN
Aliments que cal exclourePastes, couscous, farina de blat, productes de pastisseria i fleca (pastissos, galetes, etc.), pa de blat, torrades, cereals, gelats amb galetes, xocolata amb galetes, farinetes amb blat, sopes preelaborades, salses, seitan.
Ingredients en l’etiquetatgeSèmola de blat, segó, germen, gluten, malt i midó de blat, segó de blat hidrolitzat.
Aliments processats que poden contenir l’al·lergenPa, xocolata i bombons, patés, embotits i productes de xarcuteria, productes carnis, pa ratllat, pasta, galetes, salses (de soja, per exemple), surimi.
Al·lèrgia als CRUSTACIS I MOL·LUSCS
Aliments que cal excloureCrancs, gambes, escamarlans, llagostins, musclos, ostres, cloïsses, calamar, pop, sípia.
Aliments processats que poden contenir l’al·lergenSalses a base de crustacis i mol·luscs, arròs de marisc, patés i brous a base de marisc i crustacis, plats preparats.

Al·lèrgia als FRUITS DE CLOFOLLA, CACAUETS I SÈSAM
Aliments que cal excloureCacauets, fruits de clofolla (ametlles, avellanes, coco, anacards, nous, pinyons, festucs) i llavors de sèsam.
 Aliments processats que poden contenir l’al·lergenCacauetsMantega de cacauet, caramels, oli de cacauet, gelats, galetes, cereals (muesli) i alguns productes de pastisseria, condiments, salses.
Fruits de clofolla (ametlla, avellanes, anacards, nous, pinyons, festucs)Productes de pastisseria, galetes, xocolates, massapans, pralinés, salses, en algunes salses asiàtiques (curri), torrons, gelats, alguns embotits, plats preparats, pa.
Llavors de sèsamCereals, pa (normalment d’hamburguesa), salses, amanides, pastes orientals, galetes, a l’humus.
Al·lèrgia a la SOJA
  
Aliments que cal excloureSoja, mongetes de soja, brots de soja, tofu, salses de soja, miso, farina de soja, oli de soja.
Ingredients en l’etiquetatgeLecitina de soja (E-322), hidrolitzat de proteïnes vegetals, albúmina de soja, fibra de soja.
Aliments processats que poden contenir l’al·lergenSalses (soja), postres, gelats, productes carnis, tofu, miso, olis alimentaris d’origen vegetal, iogurts i begudes de soja, alguns sucs de fruita.
Al·lèrgia / intolerància a la LLET (caseïna / lactosa)
Aliments que cal excloureLlet (vaca, cabra, ovella, etc.), llet condensada, llet evaporada, llet en pols, iogurts, formatge (tots), mantega, nates, farinetes làcties per als nadons.
Ingredients en l’etiquetatgeLlet evaporada, llet en pols, sèrum de llet, caseïnat sòdic (H-4512), caseïnat càlcic (H-4511), caseïnat potàssic, caseïnat magnèsic, caseïna, caseïna hidrolitzada, quall, lactoalbúmina, fosfat de lactoalbúmina, lactoglobúlina, lactosa, lactats (E-325, E-326, E-327), aroma artificial de mantega, greix de mantega, oli de mantega, rivoflavina (E-101), àcid làctic (E-270), èsters (E-472B, E-480, E-481, E-482).
Aliments processats que poden contenir l’al·lergenProductes de pastisseria, gelats, xocolata, bombons, flams, caramel, margarina, mantega de cacau, galetes, alguns tipus de pa (pans de llet), productes carnis, productes de xarcuteria (“fiambre”), sopes envasades, brous, salses.
Al·lèrgia a l’API
Aliments que cal excloureApi fresc (planta), llavors, i les arrels.
Aliments processats que poden contenir l’al·lergenAmanides, condiments preparats, salses, sopes instantànies (sobretot tomàquet), alguns productes carnis.
Al·lèrgia a la MOSTASSA
Aliments que cal excloureMostassa, llavors de mostassa.
Aliments processats que poden contenir l’al·lergenSalses (salsa vinagreta, maionesa, quètxup, salsa barbacoa, salsa de pesto, curri), amanides, productes carnis, alguns pans, productes marinats, patés.
Al·lèrgia als SULFITS
Ingredients en l’etiquetatgeDiòxid de sofre (E-220) i altres sulfits (E-221, E-222, E-223, E-224, E-225, E-226, E-227 i E-228).
Aliments processats que poden contenir l’al·lergenBegudes alcohòliques (vi, cervesa, sidra), vinagre, sucs i concentrats de llimona, productes hortofructícoles processats (congelats, enllaunats), fruites dessecades, algunes salses (mostassa, quètxup, guacamole), productes en conserva, processats carnis.
Al·lèrgia als TRAMUSSOS
Aliments que cal excloureTramussos (llavors), farina de tramussos.
Aliments processats que poden contenir l’al·lergenFarines, productes de pastisseria, alguns pans. Nota: la farina de tramús s’utilitza en molts casos com a substitut de la lactosa.

En tot cas, s’ha de consultar l’associació corresponent per a tal de tenir actualitzada la llista dels aliments NO APTES per als diferents tipus d’al·lèrgia / intolerància.

2.2. REGLAMENT DE LA INFORMACIÓ ALIMENTÀRIA FACILITADA AL CONSUMIDOR

Close-up of a hand signing a legal document with a fountain pen, symbolizing signature and agreement.

A Andorra es va publicar el Decret del 18-01-2017 d’aprovació del Reglament relatiu a la informació alimentària facilitada al consumidor.

Els objectius d’aquest reglament són:

  • Assolir un alt nivell de protecció dels consumidors, tot contribuint a augmentar i millorar el nivell de protecció de la salut.
  • Garantir el dret a la informació i, per consegüent, el dret a fer un consum amb suficient coneixement de causa.
  • Harmonitzar el funcionament i la competència del mateix mercat.

Amb aquest reglament, es pretén dotar el consumidor d’una informació més clara i llegible (informació destacada d’al·lèrgens en envasats i no envasats); estableix fins i tot una mida de lletra per a la informació obligatòria.

2.2.1. Informació obligatòria dels aliments envasats
  • La denominació de l’aliment.
  • La llista d’ingredients.
  • Tot ingredient o coadjuvant tecnològic que sigui al·lergen i que estigui en el producte acabar encara que sigui en una forma modificada.
  • La quantitat de determinats ingredients o de determinades categories d’ingredients.
  • La quantitat neta de l’aliment.
  • La data de durada mínima o la data de caducitat.
  • Les condicions especials de conservació i/o les condicions d’utilització.
  • El nom o la raó social i l’adreça de l’operador de l’empresa alimentària a què es refereix l’article 8, apartat 1.
  • El país d’origen o el lloc de procedència quan així estigui previst en l’article 26.
  • Les instruccions d’ús, en cas que, en absència d’aquesta informació, sigui difícil fer un ús adequat de l’aliment.
  • En les begudes que tinguin més d’un 1,2% en volum d’alcohol, s’ha d’especificar el grau alcohòlic volumètric adquirit.
  • La informació nutricional.

Exemple d’un etiquetatge de pasta:

D’acord amb aquest reglament, tots els productes envasats que es denominem “sense gluten” han de contenir menys de 20 mg/kg de gluten en el producte final, per tal que sigui apte i segur.

2.2.2. Informació obligatòria dels aliments NO envasats

Els aliments no envasats són els que es presenten al consumidor final sense cap envàs ni embalatge per a la venda immediata o el consum immediat. S’inclouen en aquesta definició els que es venen a granel i els que s’envasen al moment de la compra a petició dels consumidors, com per exemple els establiments següents:

  • Establiments que serveixen menjars: bars, restaurants
  • Carnisseries, peixateries, fruiteries
  • Cafeteries, pastisseries, fleques
  • Serveis de càtering
  • Venda a distància: telefònicament, per Internet

Llavors, en el cas d’aliments no envasats, és obligatòria la indicació dels al·lèrgens*. Hi ha diverses maneres de facilitar la informació als consumidors. Les empreses alimentàries han d’escollir el mètode més adequat per al seu negoci i per als aliments que serveixen.

La informació sobre els al·lèrgens ha de ser clara i llegible, i ha d’estar disponible de forma escrita en suports com:

  • Un menú o una carta.
  • Un rètol, un plafó o un cartell pròxim a l’aliment.

Si no figura la informació sobre els al·lèrgens prop d’un aliment, s’ha d’assenyalar en un cartell, pantalla o similar, on i com els consumidors poden obtenir-la.

Aquesta informació també es pot subministrar oralment, sempre que:

  • Es pugui subministrar fàcilment abans de finalitzar l’acte de compra.
  • La informació estigui recollida de manera escrita o en format electrònic a l’establiment i sigui de fàcil accés per al personal.

Important: Moltes de les reaccions adverses tenen l’origen en aliments no envasats.

*En el cas de productes no envasats, hi ha altra informació que segons el reglament, s’ha de transmetre al client abans d’efectuar la compra, a part dels al·lèrgens. Com per exemple, en el cas concret de la carn, del peix i de la fruita i verdura. Aquesta informació la podem trobar al reglament esmentat anteriorment – BOPA Núm.6 del 25 de gener del 2017 – Reglament relatiu a la informació alimentària facilitada al consumidor.