La informació, la lectura i la interpretació correcta de l’etiquetatge dels aliments envasats són essencials en la gestió del risc associat a les al·lèrgies alimentàries, ja que moltes vegades l’exposició accidental és deguda a l’etiquetatge inapropiat i a la lectura incorrecta de les etiquetes. A més, la informació que es transmet, sovint no és clara, la qual cosa dificulta el procés d’interpretació.
En l’etiqueta d’un aliment han de constar tots els ingredients que formen part del producte alimentari, en lletra llegible, inclosos els auxiliars tecnològics, com ara els conservadors i els colorants. Els ingredients han d’estar per ordre decreixent de quantitat present en l’aliment. En aquest sentit, és important recordar que tots els ingredients, fins i tot els presents en petites quantitats i els auxiliars tecnològics, són extremadament importants quan tractem una al·lèrgia alimentària.
Cal destacar l’obligatorietat de realçar els al·lèrgens en l’etiquetatge, inclosos els additius que deriven d’un al·lergen.
Els ingredients que provoquen al·lèrgies i/o intoleràncies alimentàries són 14:
Al·lèrgia a l’OU
Aliments que cal excloure
Ous (rovell i clara d’ou)
Ingredients en l’etiquetatge
Ou en pols deshidratat, albúmina, lisozim, lecitina d’ou (E-322), vitelina o E-161b (luteïna), livetina, flavoproteïna, globulina, ovoalbúmina, ovoglobulina, ovomucines, ovomucoide, ovovitelina, ovotransferrina, conalbúmina.
Aliments processats que poden contenir l’al·lergen
Productes de pastisseria (pastissos, empanades), pa amb ou (panets de llet), gelats, pasta amb ou, pasta fresca, pasta de full, salses (maionesa, salsa holandesa, etc.), preparats carnis, plats preparats i galetes.
Al·lèrgia al PEIX
Aliments que cal excloure
Peix
Ingredients en l’etiquetatge
Farina de peix, parvalbúmina, aliments enriquits amb Omega3, potenciador del gust E-626 (àcid guanílic) i E-629 (guanilat càlcic), oli de peix.
Aliments processats que poden contenir l’al·lergen
Enllaunats de peix, salses de peix, sopes deshidratades, patés, pizzes, brous, pastilles per al brou.
Intolerància al GLUTEN
Aliments que cal excloure
Pastes, couscous, farina de blat, productes de pastisseria i fleca (pastissos, galetes, etc.), pa de blat, torrades, cereals, gelats amb galetes, xocolata amb galetes, farinetes amb blat, sopes preelaborades, salses, seitan.
Ingredients en l’etiquetatge
Sèmola de blat, segó, germen, gluten, malt i midó de blat, segó de blat hidrolitzat.
Aliments processats que poden contenir l’al·lergen
Pa, xocolata i bombons, patés, embotits i productes de xarcuteria, productes carnis, pa ratllat, pasta, galetes, salses (de soja, per exemple), surimi.
Aliments processats que poden contenir l’al·lergen
Salses a base de crustacis i mol·luscs, arròs de marisc, patés i brous a base de marisc i crustacis, plats preparats.
Al·lèrgia als FRUITS DE CLOFOLLA, CACAUETS I SÈSAM
Aliments que cal excloure
Cacauets, fruits de clofolla (ametlles, avellanes, coco, anacards, nous, pinyons, festucs) i llavors de sèsam.
Aliments processats que poden contenir l’al·lergen
Cacauets
Mantega de cacauet, caramels, oli de cacauet, gelats, galetes, cereals (muesli) i alguns productes de pastisseria, condiments, salses.
Fruits de clofolla (ametlla, avellanes, anacards, nous, pinyons, festucs)
Productes de pastisseria, galetes, xocolates, massapans, pralinés, salses, en algunes salses asiàtiques (curri), torrons, gelats, alguns embotits, plats preparats, pa.
Llavors de sèsam
Cereals, pa (normalment d’hamburguesa), salses, amanides, pastes orientals, galetes, a l’humus.
Al·lèrgia a la SOJA
Aliments que cal excloure
Soja, mongetes de soja, brots de soja, tofu, salses de soja, miso, farina de soja, oli de soja.
Ingredients en l’etiquetatge
Lecitina de soja (E-322), hidrolitzat de proteïnes vegetals, albúmina de soja, fibra de soja.
Aliments processats que poden contenir l’al·lergen
Salses (soja), postres, gelats, productes carnis, tofu, miso, olis alimentaris d’origen vegetal, iogurts i begudes de soja, alguns sucs de fruita.
Al·lèrgia / intolerància a la LLET (caseïna / lactosa)
Aliments que cal excloure
Llet (vaca, cabra, ovella, etc.), llet condensada, llet evaporada, llet en pols, iogurts, formatge (tots), mantega, nates, farinetes làcties per als nadons.
Ingredients en l’etiquetatge
Llet evaporada, llet en pols, sèrum de llet, caseïnat sòdic (H-4512), caseïnat càlcic (H-4511), caseïnat potàssic, caseïnat magnèsic, caseïna, caseïna hidrolitzada, quall, lactoalbúmina, fosfat de lactoalbúmina, lactoglobúlina, lactosa, lactats (E-325, E-326, E-327), aroma artificial de mantega, greix de mantega, oli de mantega, rivoflavina (E-101), àcid làctic (E-270), èsters (E-472B, E-480, E-481, E-482).
Aliments processats que poden contenir l’al·lergen
Productes de pastisseria, gelats, xocolata, bombons, flams, caramel, margarina, mantega de cacau, galetes, alguns tipus de pa (pans de llet), productes carnis, productes de xarcuteria (“fiambre”), sopes envasades, brous, salses.
Al·lèrgia a l’API
Aliments que cal excloure
Api fresc (planta), llavors, i les arrels.
Aliments processats que poden contenir l’al·lergen
Aliments processats que poden contenir l’al·lergen
Salses (salsa vinagreta, maionesa, quètxup, salsa barbacoa, salsa de pesto, curri), amanides, productes carnis, alguns pans, productes marinats, patés.
Al·lèrgia als SULFITS
Ingredients en l’etiquetatge
Diòxid de sofre (E-220) i altres sulfits (E-221, E-222, E-223, E-224, E-225, E-226, E-227 i E-228).
Aliments processats que poden contenir l’al·lergen
Begudes alcohòliques (vi, cervesa, sidra), vinagre, sucs i concentrats de llimona, productes hortofructícoles processats (congelats, enllaunats), fruites dessecades, algunes salses (mostassa, quètxup, guacamole), productes en conserva, processats carnis.
Al·lèrgia als TRAMUSSOS
Aliments que cal excloure
Tramussos (llavors), farina de tramussos.
Aliments processats que poden contenir l’al·lergen
Farines, productes de pastisseria, alguns pans. Nota: la farina de tramús s’utilitza en molts casos com a substitut de la lactosa.
En tot cas, s’ha de consultar l’associació corresponent per a tal de tenir actualitzada la llista dels aliments NO APTES per als diferents tipus d’al·lèrgia / intolerància.
2.2. REGLAMENT DE LA INFORMACIÓ ALIMENTÀRIA FACILITADA AL CONSUMIDOR
A Andorra es va publicar el Decret del 18-01-2017 d’aprovació del Reglament relatiu a la informació alimentària facilitada al consumidor.
Els objectius d’aquest reglament són:
Assolir un alt nivell de protecció dels consumidors, tot contribuint a augmentar i millorar el nivell de protecció de la salut.
Garantir el dret a la informació i, per consegüent, el dret a fer un consum amb suficient coneixement de causa.
Harmonitzar el funcionament i la competència del mateix mercat.
Amb aquest reglament, es pretén dotar el consumidor d’una informació més clara i llegible (informació destacada d’al·lèrgens en envasats i no envasats); estableix fins i tot una mida de lletra per a la informació obligatòria.
Tot ingredient o coadjuvant tecnològic que sigui al·lergen i que estigui en el producte acabar encara que sigui en una forma modificada.
La quantitat de determinats ingredients o de determinades categories d’ingredients.
La quantitat neta de l’aliment.
La data de durada mínima o la data de caducitat.
Les condicions especials de conservació i/o les condicions d’utilització.
El nom o la raó social i l’adreça de l’operador de l’empresa alimentària a què es refereix l’article 8, apartat 1.
El país d’origen o el lloc de procedència quan així estigui previst en l’article 26.
Les instruccions d’ús, en cas que, en absència d’aquesta informació, sigui difícil fer un ús adequat de l’aliment.
En les begudes que tinguin més d’un 1,2% en volum d’alcohol, s’ha d’especificar el grau alcohòlic volumètric adquirit.
La informació nutricional.
Exemple d’un etiquetatge de pasta:
D’acord amb aquest reglament, tots els productes envasats que es denominem “sense gluten” han de contenir menys de 20 mg/kg de gluten en el producte final, per tal que sigui apte i segur.
Els aliments no envasats són els que es presenten al consumidor final sense cap envàs ni embalatge per a la venda immediata o el consum immediat. S’inclouen en aquesta definició els que es venen a granel i els que s’envasen al moment de la compra a petició dels consumidors, com per exemple els establiments següents:
Establiments que serveixen menjars: bars, restaurants
Carnisseries, peixateries, fruiteries
Cafeteries, pastisseries, fleques
Serveis de càtering
Venda a distància: telefònicament, per Internet
Llavors, en el cas d’aliments no envasats, és obligatòria la indicació dels al·lèrgens*. Hi ha diverses maneres de facilitar la informació als consumidors. Les empreses alimentàries han d’escollir el mètode més adequat per al seu negoci i per als aliments que serveixen.
La informació sobre els al·lèrgens ha de ser clara i llegible, i ha d’estar disponible de forma escrita en suports com:
Un menú o una carta.
Un rètol, un plafó o un cartell pròxim a l’aliment.
Si no figura la informació sobre els al·lèrgens prop d’un aliment, s’ha d’assenyalar en un cartell, pantalla o similar, on i com els consumidors poden obtenir-la.
Aquesta informació també es pot subministrar oralment, sempre que:
Es pugui subministrar fàcilment abans de finalitzar l’acte de compra.
La informació estigui recollida de manera escrita o en format electrònic a l’establiment i sigui de fàcil accés per al personal.
Important: Moltes de les reaccions adverses tenen l’origen en aliments no envasats.
*En el cas de productes no envasats, hi ha altra informació que segons el reglament, s’ha de transmetre al client abans d’efectuar la compra, a part dels al·lèrgens. Com per exemple, en el cas concret de la carn, del peix i de la fruita i verdura. Aquesta informació la podem trobar al reglament esmentat anteriorment – BOPA Núm.6 del 25 de gener del 2017 – Reglament relatiu a la informació alimentària facilitada al consumidor.
Utilitzem tecnologies com les galetes per emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. Ho fem per millorar l'experiència de navegació i mostrar anuncis (no) personalitzats. Donar el consentiment a aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com ara el comportament de navegació o identificadors únics en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament determinades característiques i funcions.
Funcional
Sempre actiu
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Màrqueting
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.